Bussemaker presenteert dinsdagmiddag haar plannen om het hoger onderwijs klaar te maken voor de toekomst. Ter voorbereiding sprak ze afgelopen maanden met alle betrokken partijen, inclusief de studentenvakbonden.
"Ons hoger onderwijs is goed, maar niet goed genoeg om voorbereid te zijn op de toekomst", stelt de minister.
Bussemaker wil een groot deel van het geld dat ze bespaart met het afschaffen van de basisbeurs gebruiken om duizenden extra docenten aan te stellen. Het onderwijs kan daardoor kleinschaliger en dus persoonlijker.
Volgens haar blijven studenten nu dikwijls ongemotiveerd, omdat docenten zich aanpassen aan de minst gemotiveerde studenten. Door kleinere klassen en meer ruimte en flexibiliteit in het onderwijsaanbod moeten studenten het onderwijs krijgen dat bij ze past.
Ze verwacht daarbij ook wat van studenten zelf. "De onderwijsinstellingen zijn geen supermarkten waar je gewoon wat vakken die je leuk vindt uit de rekken kan trekken, afrekent bij de kassa en een diploma kan ophalen."
De minister wil bovendien dat studenten uit hun "comfort zone" komen en "hun hersens laten kraken" over meer dan alleen de studiestof.
"Het hoger onderwijs moet de verbinding met de buitenwereld versterken", aldus Bussemaker. "Laat een student commerciële economie eens meelopen met de deurwaarder of laat een student in de grote stad eens nadenken over problemen in zijn stad. Het gaat er om dat je door samen na te denken verder komt."
Volgens Bussemaker zullen universiteiten straks minder gericht zijn op traditionele disciplines en meer gestoeld zijn op maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen.
De afgestudeerde student van 2025 zal zich daardoor volgens haar beter dan nu kunnen aanpassen aan de buitenwereld.
Bussemaker wil verder het onderwijssysteem flexibeler maken zodat makkelijker kan worden overgestapt tussen opleidingen en opleidingsniveau's.
Van de onderwijsinstellingen verwacht ze dat het geld zo veel mogelijk wordt gestoken in het onderwijs. Dit kan volgens haar onder meer door colleges vaker online te doen en minder te investeren in grote collegezalen.
Voor docenten die innovatieve ideeën hebben om het onderwijs te verbeteren worden beurzen ter beschikking gesteld.
Over de exacte invulling van de beschikbare extra middelen wil Bussemaker kwaliteitsafspraken maken met de hoger onderwijsinstellingen. Wat haar betreft wordt in ieder geval 60 procent van het geld dat wordt opgehaald met het afschaffen van de basisbeurs gestoken in de extra docenten.
De universiteiten zijn tevreden met de agenda voor het hoger onderwijs. Maar de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vraagt de overheid tegelijkertijd om realistisch te zijn. De VSNU heeft er eerder al op gewezen dat er niet 1 miljard euro vrij komt voor de universiteiten, zoals is voorgespiegeld, maar 236 miljoen euro.
Universiteiten hebben volgens de VSNU moeite met de verschillende ''landelijke potjes en doelsubsidies'' die de minister instelt. Instellingen waarschuwen daarom voor een toename van de administratieve rompslomp.
Door: nu.nl
Koningin Julianastraat 3, 8862 TA HARLINGEN
Telefoon nr.: 0517432900
WWW: www.vestdijk.nl
Huissen, 5991 PX BAARLO LB
Telefoon nr.: 0774778239
WWW: www.omnibus-akkoord-po.nl
Rengerslaan 10, 8917 DD LEEUWARDEN
Telefoon nr.: 0582512345
WWW: www.nhl.nl
Winklerlaan 373, 3571 KG UTRECHT
Telefoon nr.: 0302712214
WWW: www.gerritrietveldcollege.nl
Beurtschipper, 2152 LG NIEUW-VENNEP
Telefoon nr.: 0252661566
WWW: www.hvc.nl